torstai 25. elokuuta 2016

Katsaus hiusalan historiaan ja nykypäivään

Parturi-kampaajan työn historiaa 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella

Alun perin miehiä on palvellut parturi ja naisia kampaaja, mutta nykyään suurin osa alan ammattilaisista toimii nimellä parturi-kampaaja. Tiedetään, että jo tuhansia vuosia sitten ennen keskiaikaa esimerkiksi Roomassa useimmat naiset kasvattivat hiuksensa niin pitkiksi, kuin ne luonnollisesti pystyivät kasvamaan. Hiuksia ei juuri laitettu, kunnes myöhemmin naiset alkoivat käyttää erilaisia hiustyylejä- ja kampauksia. Vasta 1960-luvulla lyhyet hiusmallit alkoivat yleistyä naisten hiusmuodissa. 

Keskiajalla paikallinen parturi ja lääkäri olivat yksi ja sama henkilö. Alunperin naisten hiustenleikkaus tehtiin kotona esimerkiksi paikallisen parturin tyttärien ja vaimoin avulla. Myöhemmin ammatti alkoi kuitenkin yleistyä, mutta työntekijänä oli yhä yleensä miespuolinen henkilö, joka kuitenkin leikkasi myös naisten hiuksia. 

Vielä 1800-luvun loppupuolella suurin osa naisita leikkasi hiukset kotonaan. Hiussalongit alkoivat mainostaa kampaajapalveluitaan yhä enemmän saadakseen naiset ulos kodeistaan. Martha Matilda Harper oli ensimmäisiä naisia, jotka perustivat oman kampaamoyrityksen. Hän koulutti ja palkkasi tyttöjä töihin salonkiinsa, jolloin kampaajan ammatti alkoi yleistyä naisten keskuudessa. 

1960-luvun hius-, meikki- ja vaatemuoti

1960-luvulla tyyli-ikoneita olivat mm. Farah Dida, joka piti hiuksiaan usein korkealla nutturalla. Naiset laihduttivat itsensä äärirajoilla Twiggyä ihannoiden ja pikkujakut ja hameet olivat muotia. Meikkaustyyli oli voimakas ja irtoripset suosittuja. Mekot muistuttivat paljon 50-luvun tyyliä, mutta väreistä ja kuoseista tuli rohkeampia. 

Kuvahaun tulos haulle 1960 fashion


Kuvahaun tulos haulle 1960 fashion

Kuvahaun tulos haulle 1960 hairstylesKuvahaun tulos haulle 1960 hairstyles

Kuvahaun tulos haulle 1960 hairstyles

Kuvahaun tulos haulle 1960's makeupKuvahaun tulos haulle 1960's makeup


Millaisia erilaisia työpaikkoja hiusalalta löytyy tällä hetkellä?

Hiusalan ammattilainen voi toimia erilaisissa parturi-kampaamoissa ja salongeissa. Lisäksi on erilaisia myyntitehtäviä, joihin hiusalan ammattilainen voi työllistyä. Esimerkiksi kampaamotuotekaupat ja kosmetiikkaliikkeet ovat sellaisia. Hiusalan ammattilainen voi ryhtyä myös kouluttamaan muita ihmisiä.

Hairlekiini

Hairlekiini on menestynyt kotimainen yritys, jolla on 47 toimipistettä ympäri suomen. Hairlekiini myös kosmetiikka- ja hiustuotteita ja tietysti tekee monipuolisesti erilaisia hiustenleikkauksia ja värjäyksiä ym. Mielestäni yritys on menestynyt, koska se on ketjuyritys, jolla on toimipaikkoja lähes kaikkialla suomessa. Jokainen tuntee Hairlekiinin ainakin nimeltä ja sinne pääsee usein ilman ajanvarausta. 

http://www.hairlekiini.fi/
https://fi-fi.facebook.com/Hairlekiini/

Millaisia ammattitaitovaatimuksia ja osaamista tulevaisuuden ammattilaiselta mielestäsi vaaditaan?

Mielestäni parturi-kampaajan tulee olla hyvä asiakaspalvelija, joka kuuntelee ehdottomasti asiakkaan toiveita, eikä ala tekemään omia ratkaisuja kysymättä ensin asiakkaalta. Ammattilaisen on hyvä olla tietysti taitava käsistään ja visuaalista silmää omaava. Nykypäivänä myös yrittäjämäinen asenne on tärkeä osa tätä työtä.

Hiusalan asiakaspalvelijan tärkeimmät ominaisuudet

Kuten jo edellisessä kysymyksessä mainitsin, hiusalan asiakaspalvelijan täytyy ehdottomasti kuunnella asiakkaan toiveita! Uskon tämän olevan lähes tärkein ominaisuus hiusalalla, koska liian moni asiakas on joutunut lähtemään kampaamosta pettyneenä, koska asiakaspalvelija ei ole kuunnellut hänen toiveitaan. Asiakaspalvelijan täytyy osata kuunnella ja keskustella. Hänen on hyvä olla luova ja tekevä ihminen, jolla on yrittäjämäinen asenne. Asiat täytyy osata tehdä loppuun asti ja antaa asiakkaalle näin hyviä asiakaspalvelukokemuksia, jolloin hän tulee luultavasti yritykseen myös uudelleen.

Lähteet:
http://www.ukhairdressers.com/history%20of%20beauty.asp
http://www.curioushistory.com/the-rise-of-hair-salons-through-the-ages/
http://www.queensnewyork.com/history/hair.html
http://hair-history.blogspot.fi/
http://www.jcpieksamaki.fi/tapahtumat/aluekokous+2011/60-luvun+vinkkeja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti